Hoe kan jouw purchase to pay proces verbeteren? 

Het purchase to pay proces is het gehele proces tussen de eerste bestelaanvraag en de betaling van een factuur. Dit is vaak een tijdrovend proces, omdat er meerdere schakels binnen hetzelfde bedrijf met de aankoop van producten bezig zijn.

Door de automatisering van het purchase to pay proces, kan er een kostenbesparing worden gerealiseerd. Deze kostenbesparing kan direct bijdragen aan een verhoging van de winst, een verlaging van de verkoopprijs of een combinatie van beiden. Het optimaliseren van het purchase to pay proces is dus voor iedere onderneming een interessante bezigheid! 

Automatisering purchase to pay 

Steeds meer bedrijven zijn bezig met het volledig of grotendeels automatiseren van het purchase to pay proces. Door de automatisering is het opslaan en verwerken van de data rondom dit proces een stuk gemakkelijk. Het opslaan en verwerken van de data uit het proces kunnen bijdragen aan het efficiënter maken hiervan. Zoals je merkt, is het automatiseren van je purchase to pay proces eigenlijk aan iedere onderneming aan te raden. Deze automatisering klinkt misschien als een vrij lastig proces maar er zijn verschillende bedrijven die je hierin kunnen begeleiden en ondersteunen, zoals Icreative

Concrete voordelen automatisering purchase to pay proces 

De hoofdreden om over te gaan op automatisering van het purchase to pay proces zal voor veel bedrijven het financiële gewin zijn. Alles hangt wel samen met deze financiële voordelen, maar dit blijft toch nog vrij abstract. Enkele voorbeelden van de resultaten van het efficiëntere proces zijn: 

  • Mogelijkheid tot een spendanalyse 
  • Automatische factuur betaling, verwerking etc 
  • Veel kwalitatieve data tot je beschikking 

Doordat je een spendanalyse kan uitvoeren kun je precies zien waar, wanneer en hoeveel geld er is uitgegeven. Je kunt de inkoopmomenten, inkoop partijen en prijzen met elkaar vergelijken en zo de uitvoering van deze factoren optimaliseren.  

De verwerking en betaling van de facturen kan geautomatiseerd worden. Het systeem kan een factuur uitlezen en deze zo op tijd betalen en verwerken in de administratie.  

Het systeem continue data, waardoor je altijd relevante data tot je beschikking hebt. Op deze manier kun je ook continu blijven optimaliseren.