Financiering voor een occasion

Wie toe is aan een (nieuwe) auto heeft velen mogelijkheden om uit te kiezen. Het aanbod is namelijk ontzettend gegroeid, en daarmee ook de mogelijkheden tot financiering. Zelfs als je al zeker weet dat je voor een tweedehands auto wil gaan, kom je nog terecht in een stroom van informatie en mogelijkheden. Ga je kijken bij de dealer of koop je van een particulier? Kies je voor Ford occasions of valt je oog op een ander merk? En de belangrijkste vraag, hoe ga je dit financieren? Er zijn ook daarvoor namelijk diverse mogelijkheden. Een occasion kun je onder meer kopen op afbetaling, maar je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten.

Persoonlijke lening

Als je gebruik maakt van een persoonlijke lening om een occasion aan te schaffen heb je het grote voordeel ten opzichte van leasen dat jij echt de eigenaar bent van de eigenaar. Je hoeft de auto dus niet op een bepaald moment in te leveren, of te betalen om er in te mogen blijven rijden. Daarmee heb je ook vaste kosten als rente, en mag je in de meeste gevallen ook boetevrij aflossen. Voor wie weinig schade rijst, komt daar ook nog eens bij dat je met een persoonlijke lening ook nog eens schadevrije jaren opbouwt.

Kopen op afbetaling

Deze vorm van financiering is hetzelfde als financial lease. Je betaalt dan dus maandelijks voor het gebruik van de auto, maar je wordt niet de eigenaar van de auto. Vaak heb je wel aan het einde van het contract de mogelijkheid om de auto van de leasemaatschappij over te kopen. In tegenstelling tot de persoonlijke lening, zitten bij kopen op afbetaling al een aantal zaken inbegrepen. Zo betaald de leasemaatschappij in vrijwel alle gevallen reparaties, onderhoud maar ook belastingen inbegrepen. Zo hoef je alleen maandelijks de benzinekosten zelf te betalen, naast het contractgeld natuurlijk. Echter, bouw je in de meeste gevallen van lease, geen risicovrije jaren op.

Hoeveel je maandelijks betaalt voor een occasion is afhankelijk van velen factoren. Hoe oud is de auto, welke afspraken maak je, maar ook vooral, welke auto is het. Voor een tweedehands Opel zal je toch in de meeste gevallen minder betalen dan wanneer je kiest voor een Audi of Mercedes. Bepaal daarom vooraf wat je maandelijks kwijt wil zijn aan je auto en kijk dan welke auto’s er binnen dit straatje zouden passen.