Lening afsluiten voor korte of lange periode

Tegenwoordig wordt er veel gekozen om een lening af te sluiten. Je kunt hiermee namelijk een aantal doelen realiseren die zonder het geld niet mogelijk zijn. Zodra je een lening afsluit, zul je geld verschuldigd zijn aan de kredietverstrekker. Hierbij moet je niet alleen denken aan het maandelijkse bedrag dat je moet aflossen, maar ook de rente die je betaalt om een lening te hebben. Je kunt geld lenen voor verschillende periodes. Dit kan kort, maar ook lang zijn. Zo heb je een minilening, maar ook een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Welke lening komt het dichtst in de buurt van jouw doel? Lees de mogelijkheden in de blog.

Looptijd van lening

Je hebt de wens om een maximaal bedrag van 1500 euro te lenen omdat je snel wat moet aanschaffen. In dit geval is het aan te raden om voor een minilening te gaan. Bij deze lening is het logisch dat je niet hoger dan 1500 euro kunt lenen, aangezien je het na 45 dagen weer terugbetaald moet hebben. Zodra je deze lening afsluit, zul je rekening moeten houden met rente. Bij een minilening kan dit oplopen tot een maximale rente van 15 procent. Wil je graag voor een langere tijd lenen? Dan kun je gaan voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening moet je rekening houden met een maximale looptijd van 15 jaar. Bij een doorlopend krediet is deze looptijd niet vast. Als het gaat om een grote lening, dan kun je beter gaan voor een persoonlijke lening.

Welk doel heb jij met een lening?

Maar waarom zou je geld lenen voor een langere periode? Je kunt hiervoor een eigen doel bepalen. Veel mensen maken gebruik van een persoonlijke lening als ze besluiten om een verbouwing aan te gaan. Denk aan de verbouwing van je woning, waarbij een nieuwe badkamer en nieuwe keuken gewenst is. Daarnaast kun je ook lenen om je school te betalen, een rijbewijs te halen of omdat je graag een nieuwe auto wilt aanschaffen. Bij een persoonlijke lening weet je van tevoren hoe lang de looptijd van jouw lening is en hoeveel de maandelijks lasten zullen zijn. Een doorlopend krediet is wat dat betreft wat flexibeler. Zo kun je hierbij kiezen hoeveel geld je wilt opnemen van een bepaald krediet. Hierbij heb je alleen geen vaste rente, dus dit kan met de tijd verschillen. 

Lening oversluiten

Wil je de lening die je hebt afgesloten graag in een kortere looptijd aflossen met lagere rente? Dan is het aan te raden om te kijken of je lening is over te sluiten. Hierbij zul je hogere maandlasten hebben, maar kun je enorm veel kosten besparen. Maar waarom bespaar je dan kosten? Dit komt omdat je eerder lening vrij bent en dus minder lang rente hoeft te betalen. Voordat je besluit om je lening over te sluiten, is het belangrijk om dit te vergelijken met je huidige lening. Voor de een is dit namelijk voordeliger dan de ander.